Pyszny, chrupiący śledziowy chrust z kremem jajecznym i kiszonym ogórkiem to idealna propozycja na szybki obiad lub konkretną przekąskę. Małe kawałeczki śledzia idealnie komponują się z kremem z jajek i ogórkiem kiszonym. Palce lizać!
Składniki śledziowy chrust:
- 10 filetów śledziowych ze skórą
- sól morska
- pierz czarny mielony
- mąka żytnia do obtaczania
- olej do smażenia
Składniki na krem jajeczny:
- 4 jajka
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 3 ogórki kiszone
- natka pietruszki
Przygotowanie śledziowego chrustu:
Śledzie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Śledzie kroimy w cienkie paseczki oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Śledziowy chrust odkładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przygotowanie kremu jajecznego:
Jajka gotujemy ok. 6 minut na miękko (żółtko powinno być płynne). Ugotowane jajka obieramy i umieszczamy w misie robota. Dodajemy kapary, musztardę sarepską, sok z cytryny i olej. Miksujemy na gładki i jednolity krem. Na koniec dodajemy musztardę francuską i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Ogórki kiszone kroimy w cienkie słupki.
Śledziowy chrust podajemy z kremem jajecznym i ogórkami kiszonymi.
Danie posypujemy natką pietruszki.
No noo
Written on 11 grudnia 2015
Ciekawy przepis. Chyba się skuszę.
Marta
Written on 12 grudnia 2015
Polecam! Te śledziki są naprawdę pyszne 🙂