Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1858.900 - Śledziowy chrust z kremem jajecznym i kiszonym ogórkiem
2
Śledziowy chrust z kremem jajecznym i kiszonym ogórkiem
  • 1858.900 - Śledziowy chrust z kremem jajecznym i kiszonym ogórkiem

Pyszny, chrupiący śledziowy chrust z kremem jajecznym i kiszonym ogórkiem to idealna propozycja na szybki obiad lub konkretną przekąskę. Małe kawałeczki śledzia idealnie komponują się z kremem z jajek i ogórkiem kiszonym. Palce lizać!

Śledziowy chrust z kremem jajecznym i kiszonym ogórkiem

Składniki śledziowy chrust:

  • 10 filetów śledziowych ze skórą
  • sól morska
  • pierz czarny mielony
  • mąka żytnia do obtaczania
  • olej do smażenia

 

Śledziowy chrust z kremem jajecznym i kiszonym ogórkiem

Składniki na krem jajeczny:

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • 3 ogórki kiszone
  • natka pietruszki

 

Śledziowy chrust z kremem jajecznym i kiszonym ogórkiem

Przygotowanie śledziowego chrustu:

Śledzie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Śledzie kroimy w cienkie paseczki oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Śledziowy chrust odkładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Śledziowy chrust z kremem jajecznym i kiszonym ogórkiem

Przygotowanie kremu jajecznego:

Jajka gotujemy ok. 6 minut na miękko (żółtko powinno być płynne). Ugotowane jajka obieramy i umieszczamy w misie robota. Dodajemy kapary, musztardę sarepską, sok z cytryny i olej. Miksujemy na gładki i jednolity krem. Na koniec dodajemy musztardę francuską i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.

Ogórki kiszone kroimy w cienkie słupki.

Śledziowy chrust podajemy z kremem jajecznym i ogórkami kiszonymi.

Danie posypujemy natką pietruszki.

Śledziowy chrust z kremem jajecznym i kiszonym ogórkiem

Komentarze

Pozostaw odpowiedź