Śledzik jest dobry nie tylko od Święta! Jednak z racji, że Święta są już za kilka dni postanowiłam przygotować Wam taką pyszną przekąskę. Tartinki ze śledziem i sosem musztardowo miodowym są idealną przystawką kiedy chcemy swoich bliskich zaskoczyć czymś pysznym i do tego szybkim w przygotowaniu.
Składniki na 12 sztuk:
- 6 kromek chleba pumpernikiel
- 200 g serka kremowego
- 1-2 korniszony
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 puszki filetów ze śledzia w oleju GRAAL (2 x 170 g)
Składniki na sos musztardowo-miodowy:
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 1 jabłko
- 6 rzodkiewek
- 1 mała czerwona cebula
- 4-5 korniszonów
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy/ucieramy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy na kilka minut żeby smaki się połączyły.
Z pumpernikla wycinamy kanapeczki, ja przecięłam kromkę po ukosie otrzymując w ten sposób dwa trójkąty. 1-2 korniszony bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do serka razem z koperkiem. Dokładnie mieszamy. Serkiem smarujemy nasze kanapeczki. Jabłko kroimy w cienkie plasterki najlepiej użyć do tego mandoliny i układamy na serku. Na jabłko kładziemy kawałki śledzia. Całość dekorujemy rzodkiewką pokrojoną w plasterki, czerwoną cebulą i korniszonami. Po wierzchu polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
pauli
Written on 21 grudnia 2016
wow super przepis 🙂 bardzo piękne zdjęcia 🙂 zapraszam do siebie 🙂 http://ajarobietocolubie.blogspot.com/