Ostatnio naszła mnie ochota na „coś” słodkiego! Nie chciało mi się przygotowywać dużej blachy ciasta więc przygotowałam mini torciki marchewkowo orzechowe z pysznym pomarańczowym kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany. Nie tylko pięknie się prezentują ale i zachwycają smakiem i najważniejsze – by je przygotować wystarczy tylko użyć blendera!
Składniki na ciasto:
- 45 g orzechów pekan
- 45 g orzechów włoskich
- 200 g brązowego cukru
- 35 g cukru pudru
- 160 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka (małe)
- 90 g musu jabłkowego (przepis na mus poniżej)
- 210 g mąki tortowej
- 1 szczypta soli
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 ½ łyżeczki przyprawy do pierników
- 175 g marchewki (ok. 2 sztuk)
Składniki na mus jabłkowy:
- 400 g jabłek
- 1-2 łyżki cukru
- sok z ½ cytryny
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml słodkiej śmietany 36%
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na lukier:
- 70 g orzechów pekan
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- 30 g płynnego miodu
- 1-2 łyżki wody opcjonalnie
Przygotowanie musu jabłkowego:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i dodajmy sok z cytryny. Dusimy na małym ogniu aż płyn odparuje, a owoce zaczną się rozpadać. Miksujemy blenderem na gładki mus.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni. Orzechy wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 6 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Prostokątną formę do pieczenia o dużej powierzchni smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W misce ucieramy cukier puder, cukier brązowy, jajka, mus jabłkowy i olej.
W drugiej misce mieszamy mąkę, przyprawę do pierników, sodę, proszek do pieczenia i sól. Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy.
Uprażone orzechy rozdrabniamy/szatkujemy przy pomocy blendera. Marchewkę obieramy i trzemy (możemy również żyć do tego blendera) lub tarki o drobnych oczkach.
Orzechy i marchew dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy i wylewamy do formy. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto studzimy.
Przygotowanie lukru:
Orzechy moczymy w wodzie przez ok. 1 godzine. Po tym czasie wszystkie składniki na lukier umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładką masę. Jeśli lukier jest za gęsty dodajemy 1-2 łyżki wody.
Przygotowanie kremu:
W misce ucieramy cukier ze skórką pomarańczową. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pomarańczowy cukier i serek mascarpone. Dokładnie mieszamy.
Za pomocą ringa (okrągłej obręczy) wycinamy z ciasta koła. Na jeden mini torcik potrzebujemy 3 blaty. Ciasto przekładamy kremem, na wierzchu rozprowadzamy lukier i dekorujemy orzechami, cynamonem i czekoladowymi posypkami.
Smacznego!