Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1580 - Spaghetti aglio olio e peperoncino
1
Spaghetti aglio olio e peperoncino
  • 1580 - Spaghetti aglio olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino – minimum składników – maksimum smaku. Tak w jednym zdaniu określam ten przepyszny makaron. To idealna propozycja na szybki obiad lub kolację na ciepło. Miłośnicy ostrego smaku będą zachwyceni, do tego lampka schłodzonego, białego wina..

1553 - Spaghetti aglio olio e peperoncino

Składniki dla dwóch osób:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 – 1 ½ papryczka chili
  • 10-12 łyżek oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz młynek
  • opcjonalnie tarty parmezan

1561 - Spaghetti aglio olio e peperoncino

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. W międzyczasie kroimy ząbki czosnku w cienkie plasterki, papryczkę bez nasion drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek przez 1-2 minuty, następnie dodajemy papryczkę. Smażymy kilka chwil – ważne żeby czosnek się nie przypalił bo będzie miał gorzki smak. Na koniec dodajemy odcedzony makaron i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Spaghetti przekładamy na talerze.

Przed podaniem możemy posypać tartym parmezanem.

1549 - Spaghetti aglio olio e peperoncino

1565 - Spaghetti aglio olio e peperoncino

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź