Wiecie za co najbardziej lubię Spaghetti aglio olio z krewetkami? Bo wystarczy niecałe 30 minut by przygotować to danie! To połączenie smaków jest po prostu obłędne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 5 ząbków czosnku
- 1 – 1 ½ papryczka chili
- 10-12 łyżek oliwy z oliwek
- ok. 30 szt średnich krewetek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz młynek
- opcjonalnie tarty parmezan
Przygotowanie:
Krewetki myjemy i usuwamy głowy. Następnie delikatnie podważamy poszczególne kawałki pancerza i zdejmujemy je po czym usuwamy odnóża, delikatnie je pociągając.
Na koniec nacinamy krewetki nożem wzdłuż zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usuwamy ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie płuczemy krewetki.
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. W międzyczasie kroimy ząbki czosnku w cienkie plasterki, papryczkę bez nasion drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek przez 1 minutę, następnie dodajemy papryczkę i krewetki. Smażymy ok. 5 minut – ważne żeby czosnek się nie przypalił bo będzie miał gorzki smak. Na koniec dodajemy odcedzony makaron i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Spaghetti przekładamy na talerze.
Przed podaniem możemy posypać tartym parmezanem.
Kamil
Written on 29 marca 2018
Wspaniale wygląda to danie. Muszę spróbować, bo wygląda naprawdę świetnie!
Kuchnia Marty
Written on 29 marca 2018
Polecam!