Nie mogę przejść obojętnie obok talerza z makaronem.. uwielbiam pasty! Dziś jedno z moich ulubionych dań – Spaghetti Carbonara! Mimo iż przepadam za tym makaronem, zbyt często nie gości na naszym stole, bo do najlżejszych nie należy 😉
Dla mnie musi być sosik na bazie śmietanki 30%, żółtka i parmezanu! Do tego pyszny chrupiący boczek… obłęd!
Skusi się ktoś?
Składniki dla dwóch osób:
- 250 g makaronu Spaghetti
- 150 g wędzonego boczku
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 żółtko z dużego jajka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji
- tarty parmezan do dekoracji
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy. Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przekładamy go do miseczki.
Żółtko roztrzepujemy w szklance z połową śmietanki i parmezanem.
Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy masło i podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zaszkli dodajemy do niej podsmażony boczek i ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i zalewamy wszystko pozostałą śmietanką. Redukujemy śmietankę o połowę i dusimy ok. 4 minut. Na koniec dodajemy masę jajeczną i smażymy kilka minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem Spaghetti Carbonara posypujemy posiekaną natką pietruszki i parmezanem.
Jaglusia
Written on 12 czerwca 2016
Kocham makarony pod każdą postacią, a taki bym jadła codziennie!
Zapraszam na swój blog 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/
Iga z dietmap
Written on 20 lipca 2016
Mniam <3 muszę w koncu kupić ten parmezan, bo wszystkie inne składniki już mam! 🙂