Dziś zapraszam na Tagliatelle z cukinią i boczkiem. Pyszny, aromatyczny makaron bez dodatku sosu śmietanowego! To jedno z moich ulubionych dań – jest bardzo sycące i przygotujecie je w niecałe 30 minut! Polecam!
Składniki dla dwóch osób:
- 250 g makaronu Tagliatelle
- 150 g wędzonego boczku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1 łyżka masła
- sól
- Pieprz
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka ziaren sezamu
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy. Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przekładamy go do miseczki.
Cukinię kroimy w cienkie plasterki np. przy użyciu mandoliny.
Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy masło i podsmażamy cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek ok. 3-4 minut. Do cukinii dodajemy podsmażony boczek i ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem Tagliatelle z cukinią i boczkiem posypujemy tartym parmezanem i ziarnami sezamu.