EURO 2016 ruszyło na dobre! Większość z nas bacznie ogląda wszystkie mecze i świętuje w gronie przyjaciół! Sportowe emocje zmagają nasz apetyt więc dziś zapraszam na idealną przekąskę – meksykański wieniec z mixem sałat. Takie drożdżowe ciasto wypełnione pysznych farszem w towarzystwie zdrowej sałatki to idealna przekąska nie tylko dla kibica!
Składniki na drożdżowe ciasto:
- 7 g suchych drożdży
- 225 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 350 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
Składniki na nadzienie:
- ½ czerwonej papryki
- 1 łyżka oleju
- 300 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 mała puszka (212 ml) Mieszanka meksykańska Mexico Bonduelle
- sól
- pieprz
- 100 g sera mozzarella
Składniki na sałatkę:
- 120 g mieszanki sałat (rukola, roszponka, sałata lodowa)
- 1 czerwona cebula
- ½ czerwonej papryki
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 1 mała puszka (212 ml) Kukurydza złocista z chili Bonduelle
Składniki na sos:
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- 1-2 łyżki ziaren sezamu
- tłuszcz do formy
Przygotowanie ciasta:
W misce rozpuszczamy drożdże z cukrem w ciepłej wodzie i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę z solą i roztopionym masłem (mąkę koniecznie trzeba przesiać!). Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto. Jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowanie nadzienia:
Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka z cebulą. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do kurczaka majonez i musztardę i dokładnie mieszamy. Dusimy aż sos zgęstnieje (ok. 10 minut). Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy aż przestygnie.
Mieszankę meksykańską Mexico Bonduelle odsączamy z zalewy. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do kurczaka i dokładnie mieszamy.
Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy/ucieramy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy na kilka minut żeby smaki się połączyły.
Przygotowanie sałatki:
Kukurydzę złocistą z chili Bonduelle odsączamy z zalewy. Mieszankę sałat przekładamy do miski, skrapiamy połową przygotowanego sosu i mieszamy. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, pomidorki na pół, a paprykę w paseczki. Wszystkie warzywa, również kukurydzę dodajemy do sałaty. Posypujemy sezamem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.
Przygotowanie meksykańskiego wieńca:
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Z ciasta wycinamy trójkąty wysokie na ok. 25 cm (ok. 18 trójkątów). Dużą blachę (najlepiej taką z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Trójkąty układamy na blasze w taki sposób aby ich podstawy zachodziły na siebie i tworzyły okrąg. Nadzienie z kurczaka nakładamy na ciasto tworząc wieniec, następnie posypujemy startą mozzarellą. Wierzchołki trójkątów owijam wokół nadzienia.
Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Przed pieczeniem nasz drożdżowy wieniec smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.
Pieczemy ok. 30-35 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy żeby lekko przestygło. Sałatkę przekładamy do miseczki o średnicy mniejszej niż otwór w wieńcu, polewamy pozostałym sosem i wstawiamy do środka drożdżowego ciasta.
Smacznego!
Więcej przepisów z wykorzystaniem produktów Bonuelle znajdziecie na blogu www.warzywneinspiracje.pl
Milu
Written on 15 czerwca 2016
To musi być przepyszne!
Zapisuje na liście do zrobienia 🙂
Kuchnia Marty
Written on 15 czerwca 2016
Polecam! Jest pyszne 🙂