Już za chwilę kolejny mecz! Macie ochotę na szybką i pyszną przekąskę na słodko? Polecam francuskie wiatraczki z serkiem i truskawkami! Biały serek ricotta i czerwone truskawki.. no to co kibicujemy?!
Składniki:
- 1-2 opakowania ciasta francuskiego (jeśli kupicie duże to wystarczy jedno)
- 250 g serka ricotta
- 1 żółtko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 250 g truskawek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W misce ucieramy serek z żółtkiem, mąką i cukrem. Ciasto francuskie dzielimy na mniejsze kwadraty – mnie z jednego arkusza wyszło 15 sztuk. Rogi każdego ciastka nacinamy w kierunku środka, po przekątnej. Następnie rogi zlepiamy na środku tworząc wiatraczki. Na środku każdego ciastka nakładamy 2 łyżeczki serka i układamy truskawki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Francuskie wiatraczki z serkiem i truskawkami przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 20-25 minut aż ciasto ładnie się zarumieni.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Aga
Written on 17 czerwca 2016
Wyglądają pięknie, idealne równiutkie i do tego puszczają to truskawkowe oko 😉
Kuchnia Marty
Written on 17 czerwca 2016
🙂 Dziękuję