Czas zacząć przygotowania do Świąt! Na pierwszy rzut idzie świąteczne brownie, które swoim wyglądem przypomina urocze renifery! Uwielbiam brownie bo przygotowuje się je w ekspresowym tempie. Za kilka dni Mikołajki to będzie idealna pora żeby przetestować ten przepis! Polecam.
Składniki:
- 170 g masła
- 170 g gorzkiej czekolady
- 4 duże jajka
- 450 g cukru
- 150 g mąki tortowej
- 40 g ciemnego kakao
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatkowo:
- mini precelki
- mini okrągłe biszkopty
- białe i czerwone lentilki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę. Żółtka jaj ucieramy z cukrem i esencją waniliową na gładką masę, do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy aż otrzymamy jednolitą masę.
Mąkę mieszamy z kakao.
Do masy dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze kilka chwil. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy aż składniki się połączą.
Kwadratową blachę o wymiarach 25×25 smarujemy masłem. Spód wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-40 minut.
Brownie studzimy na kratce.
Zimne ciasto przecinamy wzdłuż na pół (powstaną dwa prostokąty). Każdą połówkę kroimy w trójkąty.
Jeśli macie ochotę to można polać kawałki ciasta (trójkąty) polewą czekoladową. Następnie z precli robimy rogi, z okrągłego ciastka pyszczek, z białych lentilek oczy, a z czerwonego cukierka nosek.
Dekoracje przyczepiamy na lukier, lub rozpuszczoną czekoladę.
Smacznego!
Janina Zaręba
Written on 4 grudnia 2017
Super brownie. Uwielbiam ten przepis, a taką świąteczna modyfikacja, to mistrzostwo świata 🙂
Kuchnia Marty
Written on 5 grudnia 2017
Cieszę się, że się podoba 🙂