Dziś zapraszam na prawdziwą mięsną ucztę – żeberka w słodko ostrej glazurze. Delikatne i bardzo soczyste mięso w bardzo aromatycznej glazurze. Palce i kosteczki lizać! Kto z Was skusi się na taki obiad?
Składniki na wywar:
- 1- 1 ½ kg żeberek (najlepiej pasek)
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Składniki na sos/glazurę słodko ostrą:
- 4 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ostrej musztardy np. rosyjskiej
- kilka kropli sosu Tabasco
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
- 2 wędzone śliwki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej wędzonej papryki
- 2 łyżki ketchupu
- pieprz kolorowy do smaku
Przygotowanie:
Żeberka oczyszczamy, płuczemy i ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki. Mięso przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą ok. 2 litrów (ważne żeby mięso było przykryte). Wodę solimy i dodajemy trochę pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 40-45 minut.
Po tym czasie wyjmujemy żeberka (z wywaru można przygotować np. zupę ogórkową), osuszamy je i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowane sosu/glazury:
Wszystkie składniki na sos łączymy razem. Podgotowane i wystudzone żeberka przekładamy do czystego naczynia, zalewamy sosem i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Żeberka wraz z sosem wstawiamy do piekarnika, pieczemy odkryte ok. 40 minut aż glazura zgęstnieje, od czasu do czasu można posmarować żeberka sosem.
Takie żeberka można też podawać z grilla.
Smacznego!
Portal Do Poznania
Written on 27 listopada 2017
JEJ! Ale te żeberka smakowicie wyglądają !!! 😀 jedzenie jest najlepszą rzeczą na świecie 🙂 pozdrawiam
Kuchnia Marty
Written on 27 listopada 2017
🙂
edsverige
Written on 4 grudnia 2017
Wygląda super!
Kuchnia Marty
Written on 5 grudnia 2017
Dziękuję 🙂