Tosty francuskie z chałki najczęściej goszczą w moim domu w weekend, kiedy to możemy trochę zwolnić tempo i pozwolić sobie no odrobinę kulinarnej rozpusty 🙂
Przygotowanie takich tostów zajmie Wam kilka minut, są one banalne w przygotowaniu, a zachwycą smakiem każdego. Koniecznie przygotujecie!
Składniki:
- 1 chałka
- 2 jajka
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- 50 ml mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce sezonowe do dekoracji
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- ok. 4-6 łyżek masła do smażenia
Przygotowanie:
Chałkę kroimy w pajdy/kromki. W głębokim talerzu widelcem roztrzepujemy jajka z cukrem pudrem, dodajemy mleko i śmietankę i energicznie mieszamy aż otrzymamy jednolite ciasto.
Na patelni rozgrzewamy masło, kromki chałki moczymy w cieście i smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Odkładamy na papierowy ręcznik.
Tosty podajemy ze świeżymi owocami, polane miodem.
Smacznego!
Justyna
Written on 18 września 2017
Takiej wersji jeszcze nie robiłam, w sam raz na niedzielne śniadanie! 🙂
Kuchnia Marty
Written on 22 września 2017
Polecam! I mam nadzieję, że takie leniwe będą smakować 🙂
Mania
Written on 24 września 2017
Czy to jest z tej zwykłej chałki (warkocza) jaką można kupić w każdej piekarni za niecałe 2 zł ? Wygląda przepysznie na twoich zdjęciach.
Kuchnia Marty
Written on 25 września 2017
Maniu, dokładnie tosty robię właśnie z takiej chałki 🙂