Chyba każdy zna klasyczne leniwe.. ja dziś zapraszam na wersję zmodyfikowaną, powstałą na potrzeby konkursu #przepisnapiernika. Piernikowe leniwe od razu nam zasmakowały. Uwielbiam smak pierników, więc korzenna nuta pieści nie tylko moje kubki smakowe ale i zmysły 😉
To już ostatni przepis biorący udział w konkursie organizowanym prze firmę Kopernik. Mam nadzieję, że udało mi się udowodnić, że pierniczki nadają się nie tylko do ciast czy deserów 🙂
Więcej informacji o tym konkursie znajdziecie TUTAJ
Składniki na leniwe:
- 400 g tłustego twarogu
- 100 g mascarpone
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki tortowej
- 50 g Katarzynek Kopernik
Dodatkowo:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 50 g Katarzynek Kopernik
- ½ łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 garść obranych orzechów włoskich
Przygotowanie leniwych:
Twaróg ucieramy z mascarpone i cukrem pudrem. Katarzynki ścieramy na tarce na drobnych oczkach lub mielimy. Do sera dodajemy zmielone pierniki, mąkę ziemniaczaną i tortową oraz jajka. Mieszamy. Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy aż otrzymamy dość twarde i zwięzłe ciasto.
Z ciasta formujemy wałki i odkrawamy kluski o wielkości 2-3 cm.
W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę wrzucamy nasze piernikowe leniwe partiami i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Wyławiamy łyżka cedzakową.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód, przyprawę do pierników i orzechy – smażymy krótko. Na koniec dodajemy pokruszone pierniki Katarzynki. Mieszamy. Przygotowaną okrasą polewamy nasze leniwe.
Smacznego i leniwego popołudnia życzę!
pinkyyy
Written on 31 sierpnia 2017
Już nazwa „piernikowe leniwe” brzmi cudnie <3 A wyglądają jeszcze lepiej 🙂
Kuchnia Marty
Written on 31 sierpnia 2017
🙂 Dziękuję
Marysia
Written on 4 września 2017
Bardzo ciekawy i apetyczny przepis. Zachęca do spróbowania.
Kuchnia Marty
Written on 5 września 2017
Dziękuję 🙂
Melvit
Written on 19 września 2017
Nigdy nie słyszałem o takim przepisie, ale chętnie spróbuję 🙂