Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8443.900 1 - Zasmażana młoda kapusta z mięsem
1
Zasmażana młoda kapusta z mięsem
  • 8443.900 1 - Zasmażana młoda kapusta z mięsem

Taka zasmażana młoda kapusta z mięsem to najlepsze sezonowe danie! Łagodna w smaku, pachnąca koperkiem z dużą ilością mięsa.. po porostu pyszna! Do tego młode ziemniaczki. Polecam

8432.900 1 - Zasmażana młoda kapusta z mięsem

Składniki na zasmażaną kapustę:

  • 500 g karkówki
  • 3-4 cebule
  • 2 główki młodej kapusty
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 całe ziela angielskie

8435.900 1 - Zasmażana młoda kapusta z mięsem

Przygotowanie zasmażanej kapusty:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Mięso oczyszczamy i również kroimy w kostkę. Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy kilka minut. Dodajemy mięso i smażymy aż mięso będzie miękkie.

8459.900 - Zasmażana młoda kapusta z mięsem

Kapustę oczyszczamy przekrawamy na pół i szatkujemy. Dodajemy do mięsa i przesmażamy ok. 5-6 minut. Po tym czasie wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Na koniec dodajemy masło i posiekany koperek. Kapustę dusimy/smażymy jeszcze ok. 15-20 minut aż będzie miękka, a nadmiar płynów odparuje.

Kapustę podajemy z młodymi ziemniakami.

8465.900 1 - Zasmażana młoda kapusta z mięsem

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Robert

    Written on 15 maja 2016

    Zabawna kompozycja, z karkówką))) – lecz dla mnie młoda kapusta jest substytutem narkotyku i zawsze kupuję trzy główki, bo półtorej zjadam w trakcie pichcenia obiadu.
    Nie wiem dlaczego tworzyć nowe potrawy (kapusta młoda z karkówką), jeśli są stare sprawdzone przepisy. Czasem się zastanawiam, czy dla młodej kapusty oddałbym życie, albo co bym zrobił, nie mogąc jej zjeść, ale widząc i czując w pobliżu.
    Kapusta młoda z a s m a ż a n a.
    Głowkę kapusty młodej szatkujemy, wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię, uprzednio roztopiwszy około 50-75 gramów masła. Dusimy bez przykrycia, aż zmięknie. Przewracamy co minutę, dwie. Gdy kapusta zacznie mięknąć dodajemy sok z połowy cytryny, łyżkę octu balsamicznego – albo nieco mniej i ćwierć szklanki białego wytrawnego wina. możemy lekko podkręcić na koniec płomień, na minutkę, żeby nieco zarumienić kapustę od spodu – zasmażyć. Przemieszać, wrzucić garść kopru, przemieszać, przykryć. Podawać natychmiast, nie nadaje się do odgrzewania. Ta kapusta jest jak narkotyk, nie odpowiadam za uzależnienie.

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź