Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8483.900 4 - Pizza ze szparagami i szynką parmeńską
3
Pizza ze szparagami i szynką parmeńską
  • 8483.900 4 - Pizza ze szparagami i szynką parmeńską

Pyszna domowa pizza ze szparagami i szynką parmeńską do idealna propozycja na wiosenny obiad. Do tego wyrazisty śmietanowo – serowy sos z porem i orzechami włoskimi i pomidorki koktajlowe.

Całość idealnie do siebie pasuje!

8490.900 2 - Pizza ze szparagami i szynką parmeńską

Składniki na ciasto:

  • 5 g suchych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 180 ml ciepłej wody
  • 225 g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypania ciasta
  • szczypta soli
  • 30 ml oleju + olej do posmarowania ciasta i miski

 

Składniki na sos serowy:

  • 100 g sera pleśniowego złoty lazur
  • 40 g tartego parmezanu
  • 140 ml śmietanki kremówki
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła
  • 1 biała część pora
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • 500 g zielonych szparagów (1 pęczek)
  • 100 g szynki parmeńskiej w plasterkach
  • 6-10 pomidorków koktajlowych

 

8503.900 3 - Pizza ze szparagami i szynką parmeńską

Przygotowanie ciasta na pizze:

W małej miseczce rozpuszczamy w ciepłej wodzie drożdże i cukier. Zostawiamy na ok. 10 minut.

W drugiej misce łączymy mąkę z solą, na środku robimy dołek i wlewamy do niego olej, a następnie drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy ok. 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką i wyrabiamy na gładką kulę. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy je na kształt krążka (z podanych składników zrobiłam dwie pizze o średnicy ok. 20cm).

8514.900 1 - Pizza ze szparagami i szynką parmeńską

Przygotowanie sosu serowego:

Por kroimy w plasterki i podduszamy na maśle, następnie wlewamy śmietankę i dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Podgrzewamy, często mieszając aż ser się rozpuści. Na koniec dodajemy parmezan, posiekane orzechy włoskie i doprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy i odstawiamy żeby sos wystygł.

Pomidorki kroimy na pół. Szparagi oczyszczamy i odłamujemy zdrewniałe/stwardniałe końce.

8516.900 - Pizza ze szparagami i szynką parmeńską

Przygotowanie pizzy:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko oliwą (uchroni to przed powstaniem zakalca). Następnie rozsmarowujemy sos, układamy plasterki szynki, szparagi i pomidorki.

Pizze pieczemy ok. 20 minut – najlepiej używając funkcji „włączony grzejnik dolny”

Smacznego!

8508.900 3 - Pizza ze szparagami i szynką parmeńską

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Robert

    Written on 15 maja 2016

    Nawet na Twoim zdjęciu, na którym 3masz rączką kawałek pizzy – widać, że ciasto w przekroju lekko, lub mniej lekko – pływa, nie wyrosło, woda z wierzchu rozmyła składniki, a spód jest wystarczająco zarumieniony. Dodaj do samego ciasta – nie tyle na wierzch, lecz do ciasta – trzy duże łyżki oliwy, urabiając z mąką wodą, zaczynem drożdżowym i solą. Ciasto stanie się smaczniejsze, kruche, sztywniejsze, lecz nie suche.

    Odpowiedz
    • Kuchnia Marty

      Written on 15 maja 2016

      Na przekroju widać sos serowy 🙂 a do ciasta dodałam olej – nie tylko na wierzch, do środka również. Dziękuję za rady

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź