Pyszna domowa pizza ze szparagami i szynką parmeńską do idealna propozycja na wiosenny obiad. Do tego wyrazisty śmietanowo – serowy sos z porem i orzechami włoskimi i pomidorki koktajlowe.
Całość idealnie do siebie pasuje!
Składniki na ciasto:
- 5 g suchych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 180 ml ciepłej wody
- 225 g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypania ciasta
- szczypta soli
- 30 ml oleju + olej do posmarowania ciasta i miski
Składniki na sos serowy:
- 100 g sera pleśniowego złoty lazur
- 40 g tartego parmezanu
- 140 ml śmietanki kremówki
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 łyżka masła
- 1 biała część pora
- pieprz
Dodatkowo:
- 500 g zielonych szparagów (1 pęczek)
- 100 g szynki parmeńskiej w plasterkach
- 6-10 pomidorków koktajlowych
Przygotowanie ciasta na pizze:
W małej miseczce rozpuszczamy w ciepłej wodzie drożdże i cukier. Zostawiamy na ok. 10 minut.
W drugiej misce łączymy mąkę z solą, na środku robimy dołek i wlewamy do niego olej, a następnie drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy ok. 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką i wyrabiamy na gładką kulę. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy je na kształt krążka (z podanych składników zrobiłam dwie pizze o średnicy ok. 20cm).
Przygotowanie sosu serowego:
Por kroimy w plasterki i podduszamy na maśle, następnie wlewamy śmietankę i dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Podgrzewamy, często mieszając aż ser się rozpuści. Na koniec dodajemy parmezan, posiekane orzechy włoskie i doprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy i odstawiamy żeby sos wystygł.
Pomidorki kroimy na pół. Szparagi oczyszczamy i odłamujemy zdrewniałe/stwardniałe końce.
Przygotowanie pizzy:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko oliwą (uchroni to przed powstaniem zakalca). Następnie rozsmarowujemy sos, układamy plasterki szynki, szparagi i pomidorki.
Pizze pieczemy ok. 20 minut – najlepiej używając funkcji „włączony grzejnik dolny”
Smacznego!
Mateusz
Written on 13 maja 2016
Imprezowa sztuka! Zrobie taką dzis 😉
Robert
Written on 15 maja 2016
Nawet na Twoim zdjęciu, na którym 3masz rączką kawałek pizzy – widać, że ciasto w przekroju lekko, lub mniej lekko – pływa, nie wyrosło, woda z wierzchu rozmyła składniki, a spód jest wystarczająco zarumieniony. Dodaj do samego ciasta – nie tyle na wierzch, lecz do ciasta – trzy duże łyżki oliwy, urabiając z mąką wodą, zaczynem drożdżowym i solą. Ciasto stanie się smaczniejsze, kruche, sztywniejsze, lecz nie suche.
Kuchnia Marty
Written on 15 maja 2016
Na przekroju widać sos serowy 🙂 a do ciasta dodałam olej – nie tylko na wierzch, do środka również. Dziękuję za rady