Pyszne, puszyste i wilgotne tak w kilku słowach mogę opisać jogurtowe ciasto z rabarbarem i jabłkami! Uwielbiam rabarbar! W towarzystwie słodkich jabłek tworzy zgrany duet 🙂
Ciasto przygotujemy w kilka chwil więc zachęcam!
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 185 g masła
- 335 g cukru pudru
- 3 duże jajka
- 175 g jogurtu waniliowego
- 250 g rabarbaru
- 500 g jabłek
Dodatkowo:
- tłuszcz do formy
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Okrągłą tortownicę o wymiarach 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kotkę. Rabarbar oczyszczamy i kroimy w plasterki. Owoce przekładamy do miski, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na bok. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem, pod koniec ucierania dodajemy jajka. Miksujemy aż składniki się połączą. Masę na przemian z jogurtem łyżka po łyżce dodajemy do mąki. Mieszamy aż ciasto będzie jednolite.
Na spód tortownicy wkładamy połowę ciasta, następnie układamy połowę owoców, które przykrywamy pozostałym ciastem. Na wierzch układamy pozostałe owoce.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 80-90 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Jeśli góra ciasta zbyt szybko się rumieni można przykryć ją folią.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Monica
Written on 10 maja 2016
Pięknie wygląda, musiało być pyszne 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Marzena
Written on 10 maja 2016
Wspaniałe, takie ciasta smakują najlepiej 🙂
Balviten
Written on 11 maja 2016
Uwielbiam wszystko co ma w sobie rabarbar 🙂 Takie ciasto to musi być poezja smaku! Świetny przepis, na pewno wypróbuję 🙂
Marta
Written on 12 maja 2016
Marto, ciasto wygląda wspaniale i tak tez smakuje. Zawsze do ciasta rabarbarowego dodawałam truskawki ale Twoja wersja z jabłkiem smakuje rewelacyjnie.
Pozdrawiam
Marta, mama Franka
Barbara
Written on 16 października 2017
Wspanily pszepis, jest w obecnie w piekarniku
Dziekuje
Kuchnia Marty
Written on 22 października 2017
🙂 mam nadzieję że ciasto smakowało!
Kasia
Written on 3 lipca 2020
Już dwa razy robiłam jest pisze i dzisiaj następne ale czereśnie dam pozdrawiam
Kuchnia Marty
Written on 6 lipca 2020
Super! Bardzo się cieszę
Elwira
Written on 15 października 2020
Świetne. Właśnie zrobiłam z jabłkami i rabarbarem (rozmrożonym) . Smakowitości.
Kuchnia Marty
Written on 26 października 2020
Cieszę się bardzo!