Dynia chyba każdemu kojarzy się z jesienią. Poza pięknym wyglądem, również świetnie smakuje. Dziś zapraszam na zupę krem z pieczonej dyni na bogato. Nie jest to typowy krem z dyni, jego smak wzbogacony jest pieczonymi ziemniakami, wędzonym boczkiem i dużą ilością świeżego tymianku.
Składniki:
- 2 dynie hokkaido
- 6 ziemniaków
- 5 ząbków czosnku
- 3 białe części z pora
- 2 cebule
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler)
- liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- 300 g wędzonego boczku w kawałku
- 30 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku
- 3 łyżki świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- cząber suszony (ok. 1 łyżeczki)
- tymianek suszony
- 2 łyżki masła
- oliwa
- zioła prowansalskie
Gotujemy ok. 2 litrów wywaru z wędzonego boczku w kawałku, włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Dynię myjemy, obieramy i oczyszczamy z pestek. Kroimy w plasterki/ćwiartki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w księżyce. Dynię i ziemniaki nacieramy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, dodajemy 3 ząbki czosnku w łupinkach, kilka gałązek świeżego tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 50 minut.
Pora i cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle na patelni.
Upieczoną dynie i ziemniaki przekładamy do garnka, dodajemy podsmażonego pora i cebulę i wszystko zalewamy wywarem z wędzonego boczku, gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i miksujemy na gładki krem. Dodajemy pozostałe przyprawy (cząber, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, świeży i suszony tymianek).
Przygotowujemy grzanki. Kilka kromek pieczywa pszennego kroimy w drobną kostkę, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i opiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni aż się zarumienią.
Wędzony boczek w plasterkach również opiekamy aż się zarumieni i będzie chrupiący w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Zupę krem serwujemy z grzankami i plasterkami boczku.