Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Babeczki dynie z kremem z mascarpone

Przepyszne babeczki dynie z kremem mascarpone o cudownym smaku i aromacie świeżych pomarańczy zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem! Te babeczki tak naprawdę są dość łatwe w przygotowaniu więc zachęcam Was do ich upieczenia.

Składniki na 3 sztuki:

  • 4 jajka
  • 250 g miękkiego masła
  • 210 g cukru brązowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 260 g mąki tortowej
  • 1 pomarańcza
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka 3,2% (w temperaturze pokojowej)

 

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • sok z 1 pomarańczy
  • 50 g cukru pudru

 

Składniki na polewę:

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany kremówki 30% – 36%

 

Przygotowanie ciasta:

Masło ucieramy z brązowym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, następnie dodajemy jajka oraz skórkę otartą z całej pomarańczy. Miksujemy kilka minut. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy aż składniki się połączą.

Ciasto przekładamy do posmarowanych masłem i posypanych kaszą manna 6 małych foremek do pieczenia babek (o średnicy 10-12 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Babeczki studzimy i wyjmujemy z formy.

Przygotowanie kremu z mascarpone:

W misce ucieramy ser mascarpone z sokiem z jednej pomarańczy i cukrem pudrem na jednolity krem.

Z zimnych babeczek wyjmujemy łyżką ze środka trochę ciasta, tworząc wgłębienia, które napełniamy kremem z mascarpone. Łączymy ze sobą dwie babeczki tworząc dynie. W ten sposób otrzymamy trzy dynie. Babeczki chowamy do lodówki.

 

Przygotowanie polewy:

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy po wierzchu nasze babeczki dynie.

Z kory cynamonu robimy ogonki (wpijamy je w babeczkę), a z zielonej masy cukrowej liście.

Babeczki przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Zostaw komentarz



Close