Pappardelle z szafranem boczkiem i cukinią to danie o wyjątkowym smaku. Aromatyczny boczek, chrupiąca cukinia i delikatny kremowy sos z dodatkiem śmietany – pyyycha! Taki makaron przygotujecie w 30 minut!
Składniki:
- 300 g makaronu pappardelle
- 50 ml wrzątku
- 2 cukinie
- 1 opakowanie szafranu (0,10 lub 0,12 g)
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g wędzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż producent podaje na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Szafran zalewamy 50 ml wrzątku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przekładamy go do miseczki.
Cukinię kroimy w cienkie plasterki np. przy użyciu mandoliny.
Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy masło i podsmażamy cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek ok. 3 minut.
Patelnię zdejmujemy z ognia i ostrożnie wlewamy śmietanę i wodę z szafranem. Mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy makaron i podsmażony boczek, dokładnie mieszamy i podgrzewamy kilka chwil. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Agnesa
Written on 2 listopada 2017
Wiesz co mi się podoba w twoim blogu poza ciekawymi przepisami. Że robisz fajne zdjęcia do każdego dania
Kuchnia Marty
Written on 2 listopada 2017
🙂 Bardzo dziękuję!
Ewelina
Written on 8 listopada 2017
Bardzo fajny i ciekawy przepis. U mnie cukinia bardzo czesto ląduje na talerzach w formie makaronu curry z jej dodatkiem
Z chęcią wypróbuję Twój przepis !
Pozdrawiam 🙂
Dawid
Written on 5 marca 2020
A mi się podoba najbardziej że te przepisy są konkretne, bez zbędnego rozpisywania się. Często w innych przepisach np. krojenie pieczarek jest przeciągane jak jakiś utwór literacki. Robię juz trzeci makaron, pozdrawiam
Kuchnia Marty
Written on 17 kwietnia 2020
Bardzo się cieszę! I dziękuję za miłe słowa!