Przepyszne babeczki dynie z kremem mascarpone o cudownym smaku i aromacie świeżych pomarańczy zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem! Te babeczki tak naprawdę są dość łatwe w przygotowaniu więc zachęcam Was do ich upieczenia.
Składniki na 3 sztuki:
- 4 jajka
- 250 g miękkiego masła
- 210 g cukru brązowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 260 g mąki tortowej
- 1 pomarańcza
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka 3,2% (w temperaturze pokojowej)
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- sok z 1 pomarańczy
- 50 g cukru pudru
Składniki na polewę:
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany kremówki 30% – 36%
Przygotowanie ciasta:
Masło ucieramy z brązowym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, następnie dodajemy jajka oraz skórkę otartą z całej pomarańczy. Miksujemy kilka minut. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy aż składniki się połączą.
Ciasto przekładamy do posmarowanych masłem i posypanych kaszą manna 6 małych foremek do pieczenia babek (o średnicy 10-12 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Babeczki studzimy i wyjmujemy z formy.
Przygotowanie kremu z mascarpone:
W misce ucieramy ser mascarpone z sokiem z jednej pomarańczy i cukrem pudrem na jednolity krem.
Z zimnych babeczek wyjmujemy łyżką ze środka trochę ciasta, tworząc wgłębienia, które napełniamy kremem z mascarpone. Łączymy ze sobą dwie babeczki tworząc dynie. W ten sposób otrzymamy trzy dynie. Babeczki chowamy do lodówki.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy po wierzchu nasze babeczki dynie.
Z kory cynamonu robimy ogonki (wpijamy je w babeczkę), a z zielonej masy cukrowej liście.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Smacznego!