Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1818.900 - Chowder z kukurydzą i boczkiem
2
Chowder z kukurydzą i boczkiem
  • 1818.900 - Chowder z kukurydzą i boczkiem

Chowder z kukurydzą i boczkiem to kremowa, gęsta zupa z mnóstwem warzyw. Bardzo aromatyczna, idealna na każda pogodę! W sezonie koniecznie użyjcie świeżej kukurydzy – dzięki niej zupa będzie jeszcze smaczniejsza!

Chowder z kukurydzą i boczkiem

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera (żebra)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • 200 ml mleka
  • 250 ml słodkiej śmietany kremówki 30%
  • 250 g wędzonego boczku
  • 500 g ziemniaków
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki startego sera parmezan
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Chowder z kukurydzą i boczkiem

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niego ziemniaki, gałkę muszkatołową, trochę soli i pieprzu i gotujemy do miękkości (ok. 15-20 minut).

Na maśle podsmażamy ok. 10 minut drobno posiekaną cebulę, selera i marchewkę pokrojone w plasterki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek i smażymy jeszcze kilka chwil. Warzywa przekładamy do miseczki.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy/wytapiamy aż będzie rumiany. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Gdy ziemniaki są już miękkie do zupy dodajemy śmietankę i mleko, parmezan oraz podsmażone warzywa, kukurydzę i boczek. Mieszamy i gotujemy wszystko ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Chowder z kukurydzą i boczkiem

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź