Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Ciasteczka orzechowo kawowe z czekoladą

Obłędne w smaku, kruche, ciasteczka orzechowo kawowe z czekoladą są idealne gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego! Są błyskawiczne w przygotowaniu – wystarczy kilka chwil i możemy się cieszyć smakiem tych pysznych ciastek.

Składniki na ciasto:

  • 225 g miękkiego masła
  • 100 g białego cukru
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka esencji z wanilii
  • 260 g mąki tortowej
  • 80 g mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany słodkiej 30%

 

Przygotowanie:

W misce ucieramy masło z białym i brązowym cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy esencję waniliową, dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę z solą, kawą i mielonymi orzechami. Do masła dodajemy suche składniki i zagniatamy gładkie ciasto.

Odrywamy kawałki ciasta (po 1 czubatej łyżce na ciastko) i formujemy kulki. Kulki z ciasta układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm od siebie. Używając kciuka robimy na środku każdej kulki wgłębienie.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Blachę z ciastkami wkładamy na ok. 15 minut do lodówki, a następnie do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy ok. 20 minut aż będą blado złote.

Upieczone ciasteczka wyjmujemy i studzimy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i śmietanką.

Gdy czekolada lekko przestygnie zalewamy nią wgłębienia w ciastkach. Ciasteczka odstawiamy do zastygnięcia masy.

Smacznego!

 

Zostaw komentarz



Close