Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
1 komentarzy

Ciasteczka szachownica

Niezwykle proste ale bardzo efektowne ciasteczka szachownica są idealne gdy mamy ochotę schrupać coś słodkiego! Kruche, maślane, przepyszne! Zamiast szachownicy możemy przygotować z ciasta też takie urocze misie pandy.

Ciasteczka szachownica

Składniki:

  • 260 g mąki tortowej
  • 120 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 15 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Ciasteczka szachownica Ciasteczka szachownica

Przygotowanie:

W misce ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i nadal ucieramy aż uzyskamy jednolitą masę. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy ekstrakt waniliowy, do drugiej kakao. Zagniatamy aż ciasto będzie jednolite. Ciasta owijamy w folię spożywczą i chowamy na 1 godzinę do lodówki.

Ciasteczka szachownica

Po tym czasie rozwałkowujemy oba ciasta na posypanym mąką blacie na kształt prostokąta o grubości 1 cm. Na jasne ciasto nakładamy ciemne i przycinamy wszystkie boki tak aby otrzymać równy prostokąt, następnie ciasto przecinamy na pół wzdłuż dłuższego boku, otrzymane połówki ciasta składamy razem tak, aby kolory były na przemian – jasne – ciemne – jasne – ciemne (jeśli ciasto będzie już miękkie wystarczy włożyć je na 10-15 minut do lodówki).

Powstanie nam czterowarstwowy prostokąt, teraz wystarczy pociąć go w 1 cm paski. Paski układamy z powrotem w prostokąt tak aby powstała nam szachownica. Powstałą szachownicę delikatnie dociskamy by paski się pozlepiały (gdy ciasto będzie miękkie będzie łatwiej je połączyć).

Ciasteczka szachownica

Ponownie możemy wstawić ciasto do lodówki na ok. 10 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto kroimy w plasterki o grubości ok. 7 mm i układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut.

Po upieczeniu pozostawiamy kilka minut na blasze aż przestygną.

Z przygotowanego ciasta możemy też przygotować urocze miśki – wystarczy przygotować kilka kulek i połączyć je za pomocą wykałaczek. Pandy pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15-20 minut. Gdy ciastka lekko przestygną wyjmujemy z nich wykałaczki. W miseczce rozpuszczamy kilka kostek czekolady i rysujemy noski i buzie.

Ciasteczka szachownica

Ciasteczka szachownica

One Comment

Zostaw komentarz



Close