Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Ciasto czekoladowe z cukinią i musem jabłkowym

Obłędne ciasto czekoladowe zachwyci smakiem każdego! Ciasto jest bardzo wilgotne, o mocno czekoladowym smaku. Dużym plusem jest fakt, że ciasto to długo zachowuje świeżość, chociaż dość szybko znika bo ciężko poprzestać na jednym kawałku.

4642.900Ciasto czekoladowe z cukinią i musem jabłkowym

Składniki:

  • 140 g cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże jajka
  • 255 g musu jabłkowego
  • 260 g mąki tortowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 250 g cukinii (1 większa sztuka)
  • 90 g deserowej czekolady

 

Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy
  • mąka krupczatka do posypania

 

Ciasto czekoladowe z cukinią i musem jabłkowym

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Prostokątną foremkę (keksówkę) o wymiarach 25×12 smarujemy masłem i posypujemy mąką krupczatką. W misce łączymy cukier puder, olej, jajka i mus jabłkowy. Mieszamy aż składniki się połączą. W drugiej misce mieszamy mąkę z kakao, solą, sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czekoladę drobno siekamy.

Ciasto czekoladowe z cukinią i musem jabłkowym

Do mąki dodajemy mus jabłkowy, cukinię i czekoladę i dokładanie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 80-90 minut do tzw. suchego patyczka.

Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy je z foremki.

Ciasto czekoladowe z cukinią i musem jabłkowym

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close