Dziś zapraszam na prawdziwy amerykański klasyk wśród czekoladowych słodkości – Brownies z marshmallow! Mega czekoladowe i wilgotne ciasto pokryte piankami, które po zapieczeniu zmieniły się w rewelacyjny krem! Wiem.. wiem.. to prawdziwa kaloryczna bomba ale czasami można sobie pozwolić na taką rozpustę, szczególnie w weekend!
Składniki:
- 175 g masła
- 3 średnie jajka
- 250 g cukru pudru
- 75 g mąki pszennej tortowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 75 g mlecznej czekolady
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 75 g pianek Marshmallows
- opcjonalnie 50 g orzeszków ziemnych w miodzie
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Masło wraz z czekoladami (mleczną i gorzką) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy żeby czekolada przestygła.
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysta masę, do masy jajecznej dodajemy płynną czekoladę z masłem. Miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy mąką połączoną z proszkiem i solą. Dokładnie mieszamy aż otrzymamy jednolite ciasto.
Jeśli chcecie dodać orzechy, to dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do kwadratowej foremki o wymiarach 20 x 20 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy pianki.
Brownies z marshmallow wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut.
Studzimy.
Monika Matysiewicz
Written on 23 lutego 2019
Witam
Zrobiłam dzisiaj brownies. Wszystko zgodnie z przepisami ale po 35 min nadal było płynne. Zostawiłam jeszcze na 10 min i nic. Pomyślałam ze jak wystygnie to będzie lepiej ale niestety cały środek jest płynny. W smaku super ale jednak coś zrobiłam nie tak. Szkoda mi go wyrzucić
Kuchnia Marty
Written on 24 lutego 2019
Moniko bardzo mi przykro.. czasami brownie wychodzi takie mokre.. może zbyt duże jajko były albo za krótko ubijane
Cieszę się, że chociaż smak się obronił
Aga
Written on 14 marca 2019
robiłam i brownie wyszło przepyszne:) kochana a czy jest szansa na jakieś przepisy ze słodkości bardziej dietetyczne? Ostatnio byłam na warsztatach w warszawskim uniwersytecie kulinarnym i próbowałam właśnie takich w wersji wege, teraz szukam inspiracji na więcej:) bo jednak nie co dzień można pozwalać sobie na takie klasyczne smakołyki 🙂
Kuchnia Marty
Written on 14 marca 2019
Agnieszko obiecuję, że przez weekend postaram się opracować przepisy na słodkości FIT 🙂