Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Brownies z marshmallow
4
Brownies z marshmallow
  • Brownies z marshmallow

Dziś zapraszam na prawdziwy amerykański klasyk wśród czekoladowych słodkości – Brownies z marshmallow! Mega czekoladowe i wilgotne ciasto pokryte piankami, które po zapieczeniu zmieniły się w rewelacyjny krem! Wiem.. wiem.. to prawdziwa kaloryczna bomba ale czasami można sobie pozwolić na taką rozpustę, szczególnie w weekend!

Brownies z marshmallow

Składniki:

  • 175 g masła
  • 3 średnie jajka
  • 250 g cukru pudru
  • 75 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 75 g mlecznej czekolady
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 75 g pianek Marshmallows
  • opcjonalnie 50 g orzeszków ziemnych w miodzie
Brownies z marshmallow

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Masło wraz z czekoladami (mleczną i gorzką) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy żeby czekolada przestygła.

Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysta masę, do masy jajecznej dodajemy płynną czekoladę z masłem. Miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy mąką połączoną z proszkiem i solą. Dokładnie mieszamy aż otrzymamy jednolite ciasto.

Jeśli chcecie dodać orzechy, to dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Brownies z marshmallow
Brownies z marshmallow

Ciasto przekładamy do kwadratowej foremki o wymiarach 20 x 20 cm. wyłożonej  papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy pianki.

Brownies z marshmallow wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut.

Studzimy.

Brownies z marshmallow
Brownies z marshmallow

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Monika Matysiewicz

    Written on 23 lutego 2019

    Witam
    Zrobiłam dzisiaj brownies. Wszystko zgodnie z przepisami ale po 35 min nadal było płynne. Zostawiłam jeszcze na 10 min i nic. Pomyślałam ze jak wystygnie to będzie lepiej ale niestety cały środek jest płynny. W smaku super ale jednak coś zrobiłam nie tak. Szkoda mi go wyrzucić

    Odpowiedz
    • Kuchnia Marty

      Written on 24 lutego 2019

      Moniko bardzo mi przykro.. czasami brownie wychodzi takie mokre.. może zbyt duże jajko były albo za krótko ubijane
      Cieszę się, że chociaż smak się obronił

      Odpowiedz
  • Aga

    Written on 14 marca 2019

    robiłam i brownie wyszło przepyszne:) kochana a czy jest szansa na jakieś przepisy ze słodkości bardziej dietetyczne? Ostatnio byłam na warsztatach w warszawskim uniwersytecie kulinarnym i próbowałam właśnie takich w wersji wege, teraz szukam inspiracji na więcej:) bo jednak nie co dzień można pozwalać sobie na takie klasyczne smakołyki 🙂

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź