Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
8 komentarzy

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i orzechami

Obłędne w smaku ciasto czekoladowe ze śliwkami i orzechami to idealna propozycja na jesienne dni. Ciasto jest bardzo wilgotne, ma mnóstwo owoców i dosłownie rozpływa się w ustach. Jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu – musicie spróbować!

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła
  • 115 ml mleka 3,2%
  • 2 jajka
  • 160 g cukru
  • 160 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 jabłko
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 6 śliwek węgierek

 

Przygotowanie:

Spód okrągłej tortownicy o wymiarach 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem. Gdy masa przestygnie dodajemy mleko w temperaturze pokojowej i dokładnie mieszamy.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do jajek wlewamy czekoladę połączoną z mlekiem i dokładnie miksujemy. Mąką łączymy z solą i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Śliwki w plasterki. Ciasto po wierzchu posypujemy pokrojonymi owocami i orzechami.

Pieczemy ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.

 

8 komentarzy

  1. Miśka |

    Nie ma to jak wielki kawał pysznego czekoladowego ciasta i kubek ulubionej herbaty, u mnie ostatnio na tapecie rooibos caramel z teekanne. Wtedy można dopiero odpoczywać. Przepis wygląda na prosty, więc na pewno przetestuję przy najbliższej okazji i dam znać czy wyszło 🙂

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close