Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Drożdżowe bułeczki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Drożdżowe bułeczki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
  • Drożdżowe bułeczki z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Przepyszne drożdżowe bułeczki z mozzarellą i suszonymi pomidorami idealnie sprawdzą się w roli przekąski, jako śniadanie lub dodatek do zupy. Delikatne, puszyste ciasto i aromatyczne nadzienie sprawia, że bułki dosłownie rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kiedy ser jest jeszcze roztopiony. Polecam!

Drożdżowe bułeczki z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Składniki na cisto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 8 g drożdży suchych
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pełnoziarnistej

 

Dodatkowo:

Drożdżowe bułeczki z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Przygotowanie ciasta:

Drożdże mieszamy z mąką tortową, solą i cukrem. Mleko podgrzewamy z masłem (masło ma się rozpuścić) i dodajemy do mąki. Na koniec dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto – ok. 4 minut. Pod koniec dodajemy mąkę pełnoziarnistą.

Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Mozzarelle odsączamy z zalewy na papierowym ręczniku. Suszone pomidory kroimy w paseczki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Drożdżowe bułeczki z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.

Ciasto dzielimy na 10 części, z których formujemy okrągłe placki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Do środka każdego wkładamy po 2 kuleczki mozzarelli i kilka kawałków suszonych pomidorów. Formujemy okrągłe bułeczki.

Ja bułeczki piekę w metalowej formie do pieczenia muffinek. Wgłębienia smaruję masłem i do każdego wkładam po jednej bułeczce. Formę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy suszonymi ziołami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-35 minut.

Bułki studzimy na kratce.

Smacznego!

Drożdżowe bułeczki z mozzarellą i suszonymi pomidorami


Włoska strona lata z Galbani

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź