Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0655.900 - Drożdżowe poduszeczki
4
Drożdżowe poduszeczki
  • 0655.900 - Drożdżowe poduszeczki

Miałam ochotę na pączki ale nie chciało mi się tak długo siedzieć w kuchni wiec przygotowałam takie drożdżowe poduszeczki! Małe kwadraciki z ciasta drożdżowego, które w trakcie smażenia pięknie rosną i wyglądem przypominają poduszki. Takie małe słodkie co nie co, idealne kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.

Drożdżowe poduszeczki

Składniki:

  • 8 g suchych drożdży
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 110 ml wrzącej wody
  • 55 g cukru
  • 60 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 300 g mąki tortowej
  • olej do smażenia

 

Drożdżowe poduszeczki

Przygotowanie:

W małej miseczce mieszamy drożdże z 50 ml ciepłej wody i 1 łyżką cukru. Roztwór przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce ucieramy pozostały cukier z masłem. Dodajemy do masła wrzącą wodę, jajko i sól i ucieramy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy roztwór z drożdży i mąkę – zagniatamy ciasto.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilak minut. Ciasto będzie dość rzadkie! Następnie przekładamy ciasto do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Drożdżowe poduszeczki

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i kroimy w małe kwadraciki.

W rondelku rozgrzewamy olej. Każdy kwadracik przebijamy na środku nożem i smażymy na złoty kolor. Gdy ciasto będzie miało złoty kolor i napuchnie, odwracamy na drugą stronę.

Drożdżowe poduszeczki wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy ręcznik.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Drożdżowe poduszeczki

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź