Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9077.900 - Focaccia z młodymi ziemniakami i rozmarynem
Focaccia z młodymi ziemniakami i rozmarynem
  • 9077.900 - Focaccia z młodymi ziemniakami i rozmarynem

Dziś zapraszam na włoską przystawkę – focaccia z młodymi ziemniakami i rozmarynem to rodzaj drożdżowego pieczywa, które spożywa się przed daniem głównym lub na śniadanie. Takie pieczywo można przygotować z dowolnymi dodatkami.

Focaccia z młodymi ziemniakami i rozmarynem

Składniki na ciasto:

  • 8 g suchych drożdży
  • 225 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 325 g mąki pszennej tortowej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Dodatkowo:

  • 200 g młodych ziemniaków
  • 3-4 ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn
  • 1-2 łyżki soli morskiej
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • oliwa do posmarowania miski

 

Focaccia z młodymi ziemniakami i rozmarynem

Przygotowanie ciasta:

W miseczce mieszamy drożdże, ciepłą wodę i cukier. Odstawiamy na 10 minut aż pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i oliwą, dodajemy drożdże i mieszamy ciasto drewnianą łyżką aż składniki się połączą.

Ciasto przekładamy na posypany mąka blat i wyrabiamy ok. 7 minut aż będzie gładkie. Następnie przekładamy ciasto do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy czystą ściereczką i ostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

W międzyczasie gotujemy młode ziemniaki. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy i podgotowujemy ok. 15 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Focaccia z młodymi ziemniakami i rozmarynem

Dowolną formę do pieczenia – okrągła lub prostokątną (o wymiarach ok. 25 cm) smarujemy oliwą i oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na całą powierzchnię blachy, następnie robimy małe wgłębienia w cieście opuszkami palców.

Zimne ziemniaki kroimy w ćwiartki i wkładamy w ciasto tak samo jak plasterki czosnku i małe gałązki rozmarynu. Całość skrapiamy oliwą, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Wyrośnięte ciasto posypujemy solą morską i wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut. Pieczemy na złoty kolor!

Focaccia z młodymi ziemniakami i rozmarynem

Focaccia z młodymi ziemniakami i rozmarynem

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź