Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
1 komentarzy

Frytki z cukinii panierowane w parmezanie

Sezon na cukinie jeszcze trwa.. w ogrodzie mam jeszcze kilka sztuk więc postanowiłam przygotować frytki z cukinii panierowane w parmezanie. Pyszna, aromatyczna panierka i delikatna cukinia w środku. Jak dla mnie pycha!

Frytki z cukinii panierowane w parmezanie

Składniki na ciasto:

  • 2 cukinie
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki

 

Frytki z cukinii panierowane w parmezanie

Składniki na panierkę:

  • 40 g tartego parmezanu
  • 60 g bułki tartej
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • ok. 100 g mąki tortowej
  • sól
  • pieprz

 

Frytki z cukinii panierowane w parmezanie

Przygotowanie:

Cukinie myjemy i kroimy w słupki/frytki. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dobrze mieszamy. W drugiej misce łączymy parmezan z bułką tartą, podajemy odrobinę pieprzu i mieszamy. Mąkę łączymy z odrobiną soli i pieprzu.

Frytki z cukinii panierowane w parmezanie

Frytki z cukinii najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w panierce z parmezanu. Układamy je na dużej blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Frytki z cukinii pieczemy ok. 20-30 minut. Panierka ma się ładnie zarumienić.

Podajemy z dipem czosnkowym lub pomidorowym.

Frytki z cukinii panierowane w parmezanie

Frytki z cukinii panierowane w parmezanie

One Comment

Zostaw komentarz



Close