Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Gulasz wołowy z czerwonym winem

Dziś coś dla miłośników czerwonego mięsa – aromatyczny gulasz wołowy z czerwonym winem jest idealną potrawą na zimowe dni. Pyszny, sycący dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam! Do tego wystarczą ziemniaki lub kasza i mamy gotowy obiad!

Składniki:

  • 600 g Rostbefu wołowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 2-3 marchewki
  • 3 małe czerwone cebule
  • 225 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • 3 całe ziela angielskie
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy w dość spora kostkę. Korzeń pietruszki i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w pióra, a obraną marchewkę w plasterki.

W dość dużym rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Gdy wołowina lekko się zarumieni dodajemy wszystkie pokrojone warzywa. Smażymy ok. 5 minut i zalewamy winem. Gotujmy aż połowa wina wyparuje. Po tym czasie dodajemy cząber, rozmaryn, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy trochę soli i pieprzu i zalewamy wszystko wodą. Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje (ok. 2 – 2 ½ godz.). Gulasz doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Zostaw komentarz



Close