Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1392.900 - Imbirowe ciasto z pijanymi gruszkami
Imbirowe ciasto z pijanymi gruszkami
  • 1392.900 - Imbirowe ciasto z pijanymi gruszkami

Z dnia na dzień jest coraz chłodniej więc takie aromatyczne imbirowe ciasto z pijanymi gruszkami jest idealne do kawy czy gorącej herbaty! Całe gruszki gotowane w winie z korzennymi przyprawami zanurzone w cieście z miodem i imbirem poprawią nam nastrój! Polecam!

Imbirowe ciasto z pijanymi gruszkami

Składniki na syrop do gruszek:

  • 3-4 gruszki
  • 750 ml białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ½ szklanki wody
  • 3 laski/kory cynamonu
  • 3-4 całe goździki
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu

 

Składniki na ciasto:

  • 165 g masła
  • 170 g miodu
  • 100 g brązowego cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 325 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 245 g jogurtu naturalnego

 

Imbirowe ciasto z pijanymi gruszkami

Przygotowanie gruszek:

Owoce myjemy i obieramy ze skórki. Do garnka wlewamy wino, wodę i wsypujemy cukier, dodajemy przyprawy (kora cynamonu, kardamon i goździki) i doprowadzamy do wrzenia. Gdy cukier się rozpuści do gotującego się wywaru dodajemy gruszki i gotujemy przez ok. 35-45 minut. Owoce wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Imbirowe ciasto z pijanymi gruszkami

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W jednej misce ucieramy masło z miodem i cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i starty imbir i ucieramy jeszcze ok. 3 minut.

W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą oczyszczoną i cynamonem.

Do mokrych składników dodajemy jogurt i suche składniki i dokładnie mieszamy aż otrzymamy jednolite ciasto.

Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (keksówki) o wymiarach 25×12 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Następnie w cieście zanurzamy gruszki, jedna za drugą.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60-70 minut.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.

Imbirowe ciasto z pijanymi gruszkami

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź