Dziś kolejne, błyskawiczne ciasto z moimi ulubionymi śliweczkami i migdałami! Ciasto jogurtowe ze śliwkami jest rewelacyjne w smaku! Delikatne, puszyste i wilgotne! Na pewno Wam zasmakuje!
Składniki:
- 300 g mąki tortowej
- 225 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 115 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 125 g masła
- 250-300 g śliwek
Dodatkowo:
- migdały w płatkach
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę prostokątną (keksówkę) o wymiarach 25×12 smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką krupczatką lub wykładamy papierem do pieczenia.
Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki.
W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę pod koniec dodajemy jaja i jogurt. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy kilka chwil aż składniki się połączą i ciasto będzie jednolite. Połowę ciasta przekładamy do formy, następnie delikatnie wciskamy połowę śliwek (połówek lub ćwiartek), owoce przykrywamy pozostałym ciastem. Na wierzch ponownie delikatnie układamy pozostałe owoce. Całość posypujemy migdałami w płatkach. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. 60-70 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Jeśli migdały i góra ciasta zbyt szybko się zarumienią można przykryć ciasto folią.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.
Sylwek
Written on 20 września 2016
Wygląda niezwykle apetycznie. Fajnie, że starasz się dawać takie przepisy, aby każdy, nawet przy minimalnych zdolnościach kulinarnych był w stanie sobie poradzić 🙂
Za to cenię sobie Twój blog.
Kuchnia Marty
Written on 20 września 2016
Sylwek, strasznie się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. Staram się aby na moim blogu każdy znalazł „coś” co mu przypadnie go gustu, a raczej smaku 🙂
Monika M
Written on 7 listopada 2016
Kolejne ciasto zrobione. Właśnie znika ze stołu 🙂
Kuchnia Marty
Written on 10 listopada 2016
Super! Cieszę się, że smakuje