Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Kaszotto z grzybami leśnymi i szpinakiem

Kaszotto z grzybami leśnymi i szpinakiem to niezwykle smaczne, sycące i bardzo proste danie idealne na jesienne i zimowe dni. W sezonie grzybowym takie kaszotto dość często gości na moim stole, a zimą przygotowuję je z mrożonymi grzybami.

Składniki:

  • 400 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz
  • ok. 1 łyżeczki suszonego majeranku
  • ok. 1 łyżeczki suszonego tymianku
  • 250 g kaszy pęczak
  • ok. 100 g szpinaku baby

 

Przygotowanie:

Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją, odcedzamy i odstawiamy. Grzyby czyścimy i kroimy w plastry, cebulę drobno szatkujemy, a marchew kroimy w słupki lub małą kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i oleju, podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, grzyby i marchewkę. Smażymy ok. 7-10 minut. Dodajemy zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do podsmażonych grzybów dodajemy 1 łyżkę masła i wlewamy śmietankę, dusimy aż sos zgęstnieje. Do sosu dodajemy szpinak, blanszujemy go kilka chwil. No koniec dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy i podgrzewamy kilka minut.

Smacznego!

Zostaw komentarz



Close