Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Kurczak w sosie musztardowo miodowym

Kurczak w sosie musztardowo miodowym to propozycja na pyszny i szybki obiad. Soczyste kawałki kurczaka w aromatycznym, słodko-pikantnym sosie z mnóstwem fasolki i zielonego groszku smakują wybornie!

Kurczak w sosie musztardowo miodowym

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 3 białe części pora
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 5-6 łyżek musztardy
  • 2-3 łyżki miodu
  • 200 ml śmietanki kremowej 30%
  • 300 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
  • ½ szklanki zielonego groszku (użyłam mrożonego)
  • natka pietruszki do posypanie

 

Kurczak w sosie musztardowo miodowym

Przygotowanie:

Filety płuczemy, oczyszczamy i kroimy w dość sporą kostkę. Pora kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i olej i podsmażamy pora ok. 3-4 minut aż zmięknie. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy ok. 7-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso zalewamy miodem i musztardą. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia po czym ostrożnie wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy/dusimy na małym ogniu ok. 3 minut. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy fasolkę i groszek. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.

Kurczaka w sosie miodowo musztardowym podajemy z ryżem.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Kurczak w sosie musztardowo miodowym

Zostaw komentarz



Close