Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4636.900 - Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowo serowym
Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowo serowym
  • 4636.900 - Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowo serowym

Dziś coś na szybko! Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowo serowym to proste i pyszne danie, które przygotujecie w kilkanaście minut. Soczysty kurczak, aksamitny sos i pyszne pieczarki! Taki kurczak idealnie pasuje do makaronu, ryżu czy np. pieczonych ziemniaków. Polecam!

Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowo serowym

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 600 g fileta z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 200 ml buliony warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml śmietany słodkiej 30%
  • 80 g tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju

 

Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowo serowym

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w dość grube plasterki. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy grzyby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Podsmażone pieczarki przekładamy do miseczki. Kurczaka płuczemy i oczyszczamy, kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kurczaka. Smażymy ok. 7-10 minut po czym zalewamy bulionem. Gotujemy aż płyn zredukujemy o połowę i zalewamy śmietanką. Sos doprowadzamy do wrzenia i dodajemy tarty parmezan. Gotujmy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy podsmażone pieczarki, świeży tymianek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowo serowym

Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowo serowym

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź