Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4749.900 - Tort Czarny Las
6
Tort Czarny Las
  • 4749.900 - Tort Czarny Las

Tort Czarny Las lub inaczej zwany Tort Szwarcwaldzki to jeden z najpopularniejszych tortów na całym świecie. Najczęściej składa się 3 trzech lub więcej warstw ciasta nasączonych ponczem/syropem wiśniowych i przełożonych bitą śmietaną i wiśniami. Ja dodatkowo przełożyłam tort czekoladowym kremem i do syropu nie dodawałam alkoholu. Tort Czarny Las jest niezwykle smaczny, piękny i elegancji. Ja swój przygotowałam na Sylwestra używając tylko blendera z odpowiednimi dodatkami 🙂

4771.900 - Tort Czarny Las

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek klasa L (oddzielnie białka i żółtka)
  • 50 g ciemnego kakao
  • 155 g mąki tortowej
  • 205 g drobnego cukru
  • 1 szczypta soli

 

Składniki na krem czekoladowy:

  • 170 ml śmietanki do ubijania 36%
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Składniki na krem z bitej śmietany:

  • 600 ml śmietanki do ubijania 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 400 g wiśni z kompotu lub zalewy
  • 250 ml kompotu wiśniowego
  • ok. 100 g cukru

 

Dodatkowo do wykończenia:

  • wiśnie do dekoracji
  • 150 g gorzkiej czekolady

 

4792.900 - Tort Czarny Las

Przygotowanie biszkoptu:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Spód okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia – boków nie smarujemy tłuszczem! Mąkę przesiewamy z kakao. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier, a następnie żółtka jedno po drugim. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na około 40-50 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy i studzimy – najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej!

Boki wystudzonego ciasta oddzielamy przy pomocy noża od formy, zdejmujemy obręcz i papier do pieczenia i przecinamy biszkopt na 3 blaty.

4705 horz - Tort Czarny Las

Przygotowanie kremu czekoladowego:

Do rondelka przelewamy śmietankę i podgrzewamy na małych ogniu – nie wolna zagotować śmietanki! Do ciepłej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i cukier puder i mieszamy aż się rozpuszczą. Masę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Gdy krem się schłodzi, ubijamy go kilka minut.

Do rondelka wlewamy kompot, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż część płynów odparuje, a my otrzymamy syrop. Do syropu dodajemy wiśnie, mieszamy i chwilę podgrzewamy (jeśli lubicie to do powstałego syropu możemy dodać też alkohol ok. 1-2 łyżek). Wiśnie wyławiamy, a syrop odstawiamy.

 

Przygotowanie tortu:

Jeden z trzech blatów układamy na paterze i skrapiamy powstałym syropem. Na cieście równomiernie rozprowadzamy czekoladowy krem. Następnie syropem skrapiamy drugi blat biszkoptu i umieścić go na torcie, nasączoną stroną do dołu. Wierzch drugiego blatu też polewamy syropem. Tort wstawiamy do lodówki.

4725 horz - Tort Czarny Las

Przygotowanie kremu z bitej śmietany:

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone, delikatnie mieszamy. Część bitej śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na naszym torcie okręgi, pozostawiając między nimi miejsce na wiśnie (jeden okrąg z bitej śmietany, jeden z wiśni itd.)

Ostatni blat ciasta również nasączamy syropem i smarujemy bitą śmietaną, umieszczamy placek kremem do dołu na owocach.

Trochę bitej śmietany odkładamy do dekoracji , a pozostałą rozprowadzamy na torcie – na wierzchu i bokach, wyrównujemy.

Czekoladę ścieramy, lub przy użyciu mandoliny tniemy w wiórki i pokrywamy boki tortu i wierzch. Dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i wiśniami (można użyć też kandyzowanych czereśni).

Tort przechowujemy w lodówce.

4796.900 - Tort Czarny Las

4802.900 - Tort Czarny Las

btn - Tort Czarny Lasimp - Tort Czarny Las

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź