Tort Czarny Las lub inaczej zwany Tort Szwarcwaldzki to jeden z najpopularniejszych tortów na całym świecie. Najczęściej składa się 3 trzech lub więcej warstw ciasta nasączonych ponczem/syropem wiśniowych i przełożonych bitą śmietaną i wiśniami. Ja dodatkowo przełożyłam tort czekoladowym kremem i do syropu nie dodawałam alkoholu. Tort Czarny Las jest niezwykle smaczny, piękny i elegancji. Ja swój przygotowałam na Sylwestra używając tylko blendera z odpowiednimi dodatkami 🙂
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek klasa L (oddzielnie białka i żółtka)
- 50 g ciemnego kakao
- 155 g mąki tortowej
- 205 g drobnego cukru
- 1 szczypta soli
Składniki na krem czekoladowy:
- 170 ml śmietanki do ubijania 36%
- 70 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na krem z bitej śmietany:
- 600 ml śmietanki do ubijania 36%
- 500 g serka mascarpone
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 400 g wiśni z kompotu lub zalewy
- 250 ml kompotu wiśniowego
- ok. 100 g cukru
Dodatkowo do wykończenia:
- wiśnie do dekoracji
- 150 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie biszkoptu:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Spód okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia – boków nie smarujemy tłuszczem! Mąkę przesiewamy z kakao. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier, a następnie żółtka jedno po drugim. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na około 40-50 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy i studzimy – najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej!
Boki wystudzonego ciasta oddzielamy przy pomocy noża od formy, zdejmujemy obręcz i papier do pieczenia i przecinamy biszkopt na 3 blaty.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
Do rondelka przelewamy śmietankę i podgrzewamy na małych ogniu – nie wolna zagotować śmietanki! Do ciepłej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i cukier puder i mieszamy aż się rozpuszczą. Masę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Gdy krem się schłodzi, ubijamy go kilka minut.
Do rondelka wlewamy kompot, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż część płynów odparuje, a my otrzymamy syrop. Do syropu dodajemy wiśnie, mieszamy i chwilę podgrzewamy (jeśli lubicie to do powstałego syropu możemy dodać też alkohol ok. 1-2 łyżek). Wiśnie wyławiamy, a syrop odstawiamy.
Przygotowanie tortu:
Jeden z trzech blatów układamy na paterze i skrapiamy powstałym syropem. Na cieście równomiernie rozprowadzamy czekoladowy krem. Następnie syropem skrapiamy drugi blat biszkoptu i umieścić go na torcie, nasączoną stroną do dołu. Wierzch drugiego blatu też polewamy syropem. Tort wstawiamy do lodówki.
Przygotowanie kremu z bitej śmietany:
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone, delikatnie mieszamy. Część bitej śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na naszym torcie okręgi, pozostawiając między nimi miejsce na wiśnie (jeden okrąg z bitej śmietany, jeden z wiśni itd.)
Ostatni blat ciasta również nasączamy syropem i smarujemy bitą śmietaną, umieszczamy placek kremem do dołu na owocach.
Trochę bitej śmietany odkładamy do dekoracji , a pozostałą rozprowadzamy na torcie – na wierzchu i bokach, wyrównujemy.
Czekoladę ścieramy, lub przy użyciu mandoliny tniemy w wiórki i pokrywamy boki tortu i wierzch. Dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i wiśniami (można użyć też kandyzowanych czereśni).
Tort przechowujemy w lodówce.
Sandra
Written on 2 stycznia 2017
Kobieto, masz wielki talent. Te wypieki wyglądają idealnie! 🙂
Kuchnia Marty
Written on 2 stycznia 2017
<3 Sandro, bardzo dziękuję.. szczególnie, że torty to maja słaba strona 🙂
amaranthrose
Written on 2 stycznia 2017
Tort idealny!
Jest przepiękny:)
Kuchnia Marty
Written on 2 stycznia 2017
Bardzo dziękuję! Chyba się przełamię i zacznę częściej piec torty 🙂
megi_grabo
Written on 11 października 2020
przepyszny ! zrobilam bez masy czekoladowej i musem malinowym i przepyszny !
Kuchnia Marty
Written on 26 października 2020
Z musem malinowym musi obłędnie smakować