Dziś coś na szybko! Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowo serowym to proste i pyszne danie, które przygotujecie w kilkanaście minut. Soczysty kurczak, aksamitny sos i pyszne pieczarki! Taki kurczak idealnie pasuje do makaronu, ryżu czy np. pieczonych ziemniaków. Polecam!
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 2 cebule
- 600 g fileta z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 200 ml buliony warzywnego lub drobiowego
- 200 ml śmietany słodkiej 30%
- 80 g tartego parmezanu
- sól
- pieprz
- świeży tymianek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w dość grube plasterki. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy grzyby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Podsmażone pieczarki przekładamy do miseczki. Kurczaka płuczemy i oczyszczamy, kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kurczaka. Smażymy ok. 7-10 minut po czym zalewamy bulionem. Gotujemy aż płyn zredukujemy o połowę i zalewamy śmietanką. Sos doprowadzamy do wrzenia i dodajemy tarty parmezan. Gotujmy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy podsmażone pieczarki, świeży tymianek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.