Taki mus z awokado z wędzonym łososiem to idealna propozycja na romantyczną kolację we dwoje! Świetnie się też sprawdzi jako karnawałowa przystawka – nie tylko będzie zachwycać gości smakiem ale i wyglądem. Przygotujecie ją w kwadrans! Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do misy i zmiksować na gładki mus. Pamiętajcie tylko, że awokado dość szybko ciemnieje więc mus należy przygotować tuż przed podaniem.
Składniki na mus:
- 1 duże awokado (lub 2 małe)
- 2 ząbki czosnku
- 100 g kwaśniej śmietany 22% lub 18%
- 70 g serka śmietankowego chrzanowego
- 3 orzechy włoskie
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 100 g wędzonego łososia
- koperek do dekoracji
- kilka oliwek
- 2-3 orzechy włoskie
Przygotowanie musu:
Awokado przecinamy na pół i usuwamy pestkę. Przy użyciu łyżki oddzielamy miąższ awokado od skórki. Miąższ przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane orzechy włoskie, koperek oraz serek i śmietanę. Miksujemy blenderem na gładki mus. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdyby mus okazał się zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę śmietany.
Mus przekładamy do kieliszków, na wierzchu układamy plasterki wędzonego łososia. Całość dekorujemy orzechami, oliwkami i świeżym koperkiem.
Smacznego!
Greek
Written on 3 stycznia 2017
Nie próbowałam jeszcze połączenia awokado z łososiem,ale musi być pyszne
Kuchnia Marty
Written on 4 stycznia 2017
Polecam! Jest pyszne 🙂
Gustavo Woltmann
Written on 7 stycznia 2017
Czy ma Pani jakiegoś ulubionego producenta wędzonego łososia? Ciężko znaleźć dobrą rybę, a dużo też ostatnio słyszy się o negatywnych stronach łososi hodowlanych… Pozdrawiam, Gustavo Woltmann
esfarmi
Written on 9 stycznia 2017
Wygląda super!
Para z gara
Written on 5 kwietnia 2017
Zawsze, kiedy widzę takie danie: pełne smaku i odżywcze, pięknie podane i nawet nieduże, myślę sobie: takie posiłki mogłabym mieć. A potem… na szybko robię jajecznicę albo inne mało wykwintne danie… Jednak dzięki takim przepisom i pięknym zdjęciom, przynajmniej raz na jakiś czas udaje mi się przyrządzić coś tak pięknego i pysznego:) To będzie na pewno jedno z takich dań, dziękuję;)
Joanna
Written on 30 kwietnia 2017
Ślicznie to wygląda! Sok z cytryny nie uchroni przed ciemnieniem?
Kuchnia Marty
Written on 6 maja 2017
Niestety nie, po nocy w lodówce mus niestety ciemnieje 🙁