Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Makaron z kremowym sosem dyniowym szafranem i orzechami

Dziś zapraszam na danie inspirowane kolorami jesieni! Makaron z kremowym sosem dyniowym szafranem i orzechami to idealna propozycja na szybki, pożywny i rozgrzewający obiad. Uwielbiam takie zdrowe posiłki, uwielbiam też złoty pył z korzenia kurkumy i cieniutkie, czerwone niteczki szafranu. Sięgam po nie, nie ze względu na piękny kolor lecz ze względu na ich zdrowotne właściwości. Bo nie wiem czy wiecie ale szafran uszczęśliwia.. łagodzi depresję i poprawia nasze samopoczucie. Kurkuma zaś między innymi poprawia pamięć i oczyszcza organizm z toksyn. A jesień często nie rozpieszcza nas piękną słoneczną pogodą lecz wita nas deszczem i pluchą. Wtedy przygotowuję dania, które nie tylko smakiem ale i wyglądem wprawią mnie i bliskich w dobry nastrój, dodatkowo wzmocnią nasz organizm i uchronią przed infekcjami.

Poza rewelacyjnym smakiem i zdrowotnymi właściwościami to danie ma jeszcze jeden wielki plus – do jego przygotowanie wystarczy tylko jedna patelnia! Ja wybrałam patelnie Taurus Ambition, która pięknie się prezentuje i dodatkowo jest przystosowana do używania w piekarniku! #myAmbition

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g dyni Hokkaido
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 opakowanie szafranu
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 40 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 ml wywaru warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 50 g startego sera parmezan
  • 300 gulubionego makaronu
  • 30 g orzechów laskowych
  • 1 garść świeżej szałwii

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Dynię i cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy – dyni Hokkaido nie trzeba obierać!

Szafran zalewamy 3 łyżkami gorącej wody.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Do śmietanki dodajemy wodę z szafranem, ostrą paprykę i kurkumę, mieszamy. Dynię wraz z cebulą przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy śmietaną i dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając aż dynia będzie miękka.

Makaron gotujemy al dente – ok. 2 minut krócej niż zaleca producent. Odcedzamy i zostawiamy na sicie.

Orzechy prażymy na suchej patelni.

Upieczoną dynię wraz z powstałym płynem miksujemy na gładki sos. Jeśli sos wyszedł bardzo gęsty dodajemy stopniowo wywar warzywny aż uzyskamy idealną konsystencję. Gotowy sos przelewamy do patelni, dodajemy starty ser i makaron. Mieszamy i podgrzewamy kilka minut.

Makaron przekładamy na talerze, przed podaniem posypujemy uprażonymi, posiekanymi orzechami i szałwią.

Smacznego!


Zdrowa jesień na talerzu

Zostaw komentarz



Close