W tym roku postanowiłam zamiast klasycznych pierniczków upiec korzenne ciasteczka z nutą pomarańczy! Uwielbiam połączenie korzennych przypraw i aromat pomarańczy. Ciasteczka są banalnie proste ale zaskakują smakiem. Idealnie nadają się jako ozdoba na choinkę. Do ich przygotowania zainspirował mnie Olej Wielkopolski (www.olejkonwenanse.pl) #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski
Składniki:
- 315 g mąki tortowej
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 100 g cukru
- 40 g miękkiego masła
- 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego Rzepakowego tłoczonego tylko raz
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 75 g płynnego miodu
- 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego
- 1 białko jaja (duże klasa wagowa L)
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z przyprawami, solą i sobą. Cukier ucieramy z masłem, olejem i skórką z pomarańczy aż otrzymamy gładką masę, do masy dodajemy miód, ekstrakt pomarańczowy i białko, miksujemy aż składniki się połączą. No koniec dodajemy suche składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, z każdej formujemy kulą, którą owijamy w folią spożywczą. Chowamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy 1 część ciasta i rozwałkowujemy ją między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub foli spożywczej (papier można podsypać mąką). Rozwałkowane ciasto chowamy na 30 minut do zamrażarki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Schłodzone ciasto wyjmujemy, zdejmujemy górny arkusz papieru/foli i wycinamy ciasteczka – ja zrobiłam guziczki.
Ciastka układamy zachowując 2 cm odstęp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 8-10 minut aż.
Ciasteczka wyjmujemy i studzimy na kratce.
Anmark
Written on 14 listopada 2017
Bardzo fajne ciasteczka korzenne muszę spróbować z tego przepisu bo jeszcze nie testowałam ale na pewno spróbuję.
Kuchnia Marty
Written on 14 listopada 2017
Cieszę się! Pozdrawiam
Paulina
Written on 16 listopada 2017
Wyglądają genialnie! 🙂 Co prawda nie lubię posmaku pomarańczy – przechodzi u mnie jedynie w połączeniu z czekoladą, ale może skuszę się na wykonanie takich ciasteczek 😀
Kuchnia Marty
Written on 16 listopada 2017
🙂 Ja uwielbiam aromat pomarańczy.. Zawsze można pominąć ten składnik!