Dziś zapraszam na danie inspirowane kolorami jesieni! Makaron z kremowym sosem dyniowym szafranem i orzechami to idealna propozycja na szybki, pożywny i rozgrzewający obiad. Uwielbiam takie zdrowe posiłki, uwielbiam też złoty pył z korzenia kurkumy i cieniutkie, czerwone niteczki szafranu. Sięgam po nie, nie ze względu na piękny kolor lecz ze względu na ich zdrowotne właściwości. Bo nie wiem czy wiecie ale szafran uszczęśliwia.. łagodzi depresję i poprawia nasze samopoczucie. Kurkuma zaś między innymi poprawia pamięć i oczyszcza organizm z toksyn. A jesień często nie rozpieszcza nas piękną słoneczną pogodą lecz wita nas deszczem i pluchą. Wtedy przygotowuję dania, które nie tylko smakiem ale i wyglądem wprawią mnie i bliskich w dobry nastrój, dodatkowo wzmocnią nasz organizm i uchronią przed infekcjami.
Poza rewelacyjnym smakiem i zdrowotnymi właściwościami to danie ma jeszcze jeden wielki plus – do jego przygotowanie wystarczy tylko jedna patelnia! Ja wybrałam patelnie Taurus Ambition, która pięknie się prezentuje i dodatkowo jest przystosowana do używania w piekarniku! #myAmbition
Składniki na 4 porcje:
- 400 g dyni Hokkaido
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 opakowanie szafranu
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 40 g masła
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 ml wywaru warzywnego
- sól
- pieprz
- 3 łyżki gorącej wody
- 50 g startego sera parmezan
- 300 gulubionego makaronu
- 30 g orzechów laskowych
- 1 garść świeżej szałwii
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Dynię i cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy – dyni Hokkaido nie trzeba obierać!
Szafran zalewamy 3 łyżkami gorącej wody.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Do śmietanki dodajemy wodę z szafranem, ostrą paprykę i kurkumę, mieszamy. Dynię wraz z cebulą przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy śmietaną i dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając aż dynia będzie miękka.
Makaron gotujemy al dente – ok. 2 minut krócej niż zaleca producent. Odcedzamy i zostawiamy na sicie.
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Upieczoną dynię wraz z powstałym płynem miksujemy na gładki sos. Jeśli sos wyszedł bardzo gęsty dodajemy stopniowo wywar warzywny aż uzyskamy idealną konsystencję. Gotowy sos przelewamy do patelni, dodajemy starty ser i makaron. Mieszamy i podgrzewamy kilka minut.
Makaron przekładamy na talerze, przed podaniem posypujemy uprażonymi, posiekanymi orzechami i szałwią.
Smacznego!