Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Mini torciki czekoladowo krówkowe

Takie mini torciki czekoladowo krówkowe są idealne na romantyczną kolację we dwoje, spotkania towarzyskie czy rodzinne uroczystości. Ja przygotowałam je w Nowy Rok! Ciasto nie tylko się pięknie prezentuję ale również rewelacyjnie smakuje. Dwa rodzaje kremu, w połączeniu z wiśniowym dżemem… Pycha! Wbrew pozorom torciki nie są czasochłonne i skomplikowane w przygotowaniu. Polecam!

Mini torciki czekoladowo krówkowe

Składniki na ciasto na 3-4 porcje:

 

Składniki na krem krówkowy:

 

Mini torciki czekoladowo krówkowe

Składniki na krem czekoladowy:

 

Dodatkowo:

 

Mini torciki czekoladowo krówkowe

Przygotowanie ciasta:

Jajka ubijamy w misce aż będą puszyste. Stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Masło rozpuszczamy i mieszamy z mlekiem. Delikatnie wlewamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180 stopni. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.

Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i wycinamy okręgi np. ringiem lub szklankę (z podanej ilości wyjdzie ok. 3-4 torcików w zależności od średnicy naszych okręgów).

Mini torciki czekoladowo krówkowe

Przygotowanie kremu krówkowego:

Polewę krówkową podgrzewamy i rozpuszczamy. Masło również rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z polewą i dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Odstawiamy żeby polewa wystygła. Serek ubijamy kilka minut z cukrem cynamonowym i cukrem pudrem, dodajemy zimną polewę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posypkę karmelową i delikatnie mieszamy. Krem chowamy do lodówki.

Mini torciki czekoladowo krówkowe

Przygotowanie kremu czekoladowego:

Polewę o smaku mlecznej czekolady podgrzewamy i rozpuszczamy. Masło również rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z polewą i dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Odstawiamy żeby polewa wystygła. Serek ubijamy kilka minut z cukrem pudrem, dodajemy zimną polewę i dokładnie mieszamy. Krem chowamy do lodówki.

Mini torciki czekoladowo krówkowe

Jeden blat ciasta smarujemy wiśniowym dżemem, na dżem nakładamy krem krówkowy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Boki i wierzch ciasta również smarujemy kremem krówkowym. Po wierzchu posypujemy maczkiem o smaku truskawkowym. Torcik chowamy do lodówki żeby się schłodził i w ten sam sposób przygotowujemy pozostałe torty. Na koniec nasze torciki dekorujemy kremem czekoladowym (boki i wierzch ciasta) oraz zbożowymi kuleczkami.

Torciki chłodzimy kilka godzin.

Mini torciki czekoladowo krówkowe

Mini torciki czekoladowo krówkowe

 
Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

Zostaw komentarz



Close