Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem
Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem
  • Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem

Dziś zapraszam na przepis na szybki, pyszny i tani obiad. Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem to danie, które kojarzy mi się z wiosną. Uwielbiam smak młodych ziemniaczków i młodej kapusty – lekko słodki, świeży o zniewalającym zapachu. Wystarczy do tego duetu dodać podsmażony boczek i cebulę oraz sporo świeżego koperku i mamy obiad, któremu trudno się oprzeć.

Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
  • 3 białe cebule
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 całe ziela angielskie
  • 250 g surowego, wędzonego boczku
  • 700 g małych młodych ziemniaków

Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem

Przygotowanie:

Na mocno rozgrzanej patelni, wytapiamy boczek pokrojony w kostkę aż otrzymamy chrupiące skwarki. Boczek przekładamy do miseczki, a do tłuszczu, który wytopił się z boczku dodajemy łyżkę oleju. Młode ziemniaczki dokładnie myjemy (nie musimy ich obierać) i podsmażamy na tłuszczu. Po 7 minutach do ziemniaków dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i trochę soli do smaku. Całość smażymy ok. 15-20 minut.

Kapustę oczyszczamy przekrawamy na pół i szatkujemy. Przekładamy do garnka, dodajemy, podsmażone ziemniaki z cebulą, boczek, ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy bulionem (jeśli nie mamy ugotowanego bulionu można użyć kostki rosołowej). Gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut. Po tym czasie do kapusty dodajemy drobno posiekany koperek gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ziemniaki będą miękki, a nadmiar płynów odparuje. Jeśli kapusta nadal będzie miała sporo wody należy ją odlać.

Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem

Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź