Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0073.900 - Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską
Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską
  • 0073.900 - Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską

Dziś zapraszam na mięso mielone w nowym, oryginalnym wydaniu! A mianowicie na pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską. Aromatyczna pieczeń idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Jestem pewna, że Wam zasmakuje.

Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 230 g bułki tartej
  • 4 jajka
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 50 ml oliwy
  • 150 g szynki parmeńskiej
  • 150 g sera mozzarella w bloku
Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską

Przygotowanie:

W misce mieszamy mięso mielone z oliwą, bułką tartą i jajkami. Dodajemy starty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiamy masę. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem – WAŻNE! Do mięsa należy dodać mniej soli niż zwykle (np. gdy robimy kotlety mielone) ponieważ ser parmezan i szynka parmeńska są dość słone.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską

Mięso rozkładamy na papierze do pieczenia na kształt prostokąta – dłuższy bok powinien mieć taką samą długość jak nasza forma keksówka. Ja użyłam formy o wymiarach 25 x 12 (może być większa!)

Na mięso układamy plasterki mozzarelli. Na ser układamy plasterki szynki. Mięso zwijamy w roladę i razem z papierem przekładamy do blachy. Po wierzchu smarujemy oliwą.

Pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45-60 minut.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź