W sezonie na śliwki trzeba koniecznie upiec takie kruche ciasto ze śliwkami! Ten przepis jest bardzo prosty i bardzo szybki, a smakiem zachwyci każdego! Raj dla podniebienia 🙂
Składniki na ciasto:
- 225 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 390 g mąki tortowej
- 225 g masła
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 1 kg śliwek
- 3 łyżki masła
- 70 g cukru
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. W misce mieszamy cukier z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i jajko i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość kruche.
Większą połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. 3 łyżki masła roztapiamy. Cukier mieszamy z gałką muszkatołową.
Na cieście układamy połówki śliwek (skórką do doły). Owoce skrapiamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z gałką. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasto.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45-50 minut.
Ciasto po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
ciastovelove
Written on 16 sierpnia 2016
Kusi to ciasto 🙂
Pysznie wygląda 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/
Monika
Written on 30 września 2016
Zrobiłam. Pyszne i proste. Dziękuję i proszę o więcej takich przepisów
Kuchnia Marty
Written on 2 października 2016
Moniko, cieszę się że ciacho smakowało!