Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0040.900 - Kruche ciasto ze śliwkami
3
Kruche ciasto ze śliwkami
  • 0040.900 - Kruche ciasto ze śliwkami

W sezonie na śliwki trzeba koniecznie upiec takie kruche ciasto ze śliwkami! Ten przepis jest bardzo prosty i bardzo szybki, a smakiem zachwyci każdego! Raj dla podniebienia 🙂

0027.900 - Kruche ciasto ze śliwkami

Składniki na ciasto:

  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 390 g mąki tortowej
  • 225 g masła
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg śliwek
  • 3 łyżki masła
  • 70 g cukru
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

 

0018 - Kruche ciasto ze śliwkami

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. W misce mieszamy cukier z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i jajko i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość kruche.

Większą połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28.

0023.900 - Kruche ciasto ze śliwkami

Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. 3 łyżki masła roztapiamy. Cukier mieszamy z gałką muszkatołową.

Na cieście układamy połówki śliwek (skórką do doły). Owoce skrapiamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z gałką. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasto.

Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45-50 minut.

Ciasto po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.

0029.900 - Kruche ciasto ze śliwkami

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź