Dziś zapraszam na mięso mielone w nowym, oryginalnym wydaniu! A mianowicie na pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską. Aromatyczna pieczeń idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Jestem pewna, że Wam zasmakuje.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 230 g bułki tartej
- 4 jajka
- 50 g tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 50 ml oliwy
- 150 g szynki parmeńskiej
- 150 g sera mozzarella w bloku
Przygotowanie:
W misce mieszamy mięso mielone z oliwą, bułką tartą i jajkami. Dodajemy starty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiamy masę. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem – WAŻNE! Do mięsa należy dodać mniej soli niż zwykle (np. gdy robimy kotlety mielone) ponieważ ser parmezan i szynka parmeńska są dość słone.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Mięso rozkładamy na papierze do pieczenia na kształt prostokąta – dłuższy bok powinien mieć taką samą długość jak nasza forma keksówka. Ja użyłam formy o wymiarach 25 x 12 (może być większa!)
Na mięso układamy plasterki mozzarelli. Na ser układamy plasterki szynki. Mięso zwijamy w roladę i razem z papierem przekładamy do blachy. Po wierzchu smarujemy oliwą.
Pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45-60 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.