Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, a prościej to drożdżowe paluchy, a raczej paluszki 🙂 . Ta przekąska jest idealna na przyjęcia, prosta i smaczna! Grissini za każdym razem mogą być inne – z sezamem, makiem, czosnkiem lub owinięte szynką szwarcwaldzką! To co, kto schrupie je ze mną!
Składniki na grissini:
- 250 g mąki tortowej
- 8 g suchych drożdży
- 140 ml ciepłej wody
- 20 ml oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka płynnego miodu
Dodatkowo:
- oliwa do posmarowanie miski
- mąka do podsypywania
- 2-3 łyżki kaszy manna
- ulubione dodatki: oregano, mak, sezam, tarty parmezan
Przygotowanie grissini:
W misce mieszamy wszystkie składniki aż się połączą. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat (w razie potrzeby można podsypać mąką) i zagniatamy przez 10-15 minut. Gdy ciasto jest już gładkie przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni.
Po tym czasie ciasto przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia posypanym kaszą manna. Rozwałkowujemy je na kształt prostokąta i ostrym nożem kroimy w cienkie paluszki. Paseczki delikatnie skręcamy, smarujemy oliwą i posypujemy ulubionymi dodatkami.
Grissini wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.
Smacznego!