Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Pieczony camembert z rozmarynem i miodem

Uwielbiam pieczony ser camembert.. uwielbiam zanurzyć pieczywo w płynnym środku i delektować się smakiem. To taka moja chwila zapomnienia. Dziś zapraszam Was na pieczony camembert z rozmarynem i miodem, pyszny aromatyczny.. obłędny!

Pieczony camembert z rozmarynem i miodem

Składniki:

  • 2 okrągłe sery camembert
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 6 łyżek płynnego naturalnego miodu

 

Dodatkowo:

  • 30 g orzechów włoskich
  • 4-5 łyżek płynnego miodu
  • 1 szczypta soli
  • bagietka

 

Pieczony camembert z rozmarynem i miodem

Przygotowanie orzechów:

Suchą patelnie rozgrzewamy na palniku aż będzie ciepła, dodajemy orzechy, miód i sól i podgrzewamy aż miód zgęstnieje i przylegnie do orzechów. Orzechy układamy na papierze do pieczenia żeby się nie pozlepiały.

Pieczony camembert z rozmarynem i miodem

Przygotowanie sera:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Sery wyjmujemy z opakowania i obficie smarujemy miodem z każdej strony. Na wierzch układamy gałązki rozmarynu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut aż ser będzie miękki w dotyku.

Podajemy ciepły z dodatkiem orzechów i świeżą bagietką.

Pieczony camembert z rozmarynem i miodem

Pieczony camembert z rozmarynem i miodem

2 komentarze

  1. Adam |

    Uwielbiam ten przepis! Jest po prostu najlepszy. Do tego uwielbiam dołożyć trochę kwaśniej nie słodzonej żurawiny i zajadać ze świeżą bagietką.
    Bardzo kaloryczny ale jakże pyszny obłęd!:)

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close