Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 6781.900 - Pulled chicken
Pulled chicken
  • 6781.900 - Pulled chicken

Był już przepis na „szarpaną” wieprzowinę, dziś przyszła pora na pulled chicken! Mięciutkie, soczyste kawałki kurczaka, które rozpływają się w ustach i delikatny pomidorowy sos – rewelacja! Taki kurczaczek jest pyszny i dietetyczny.

Pulled chicken

Składniki:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1-2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 ½ kg piersi z kurczaka

 

Pulled chicken

Przygotowanie:

Do naczynia żaroodpornego dodajemy pokrojone pomidory z puszki, drobno posiekany czosnek i cebulę oraz pozostałe składniki oprócz kurczaka. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.

Mięso z kurczaka oczyszczamy i płuczemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do pomidorowego sosu, tak aby sos zakrywał mięso.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140 stopni. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok. 5-6 godzin.

Pulled chicken

Po upieczeniu kurczaka odstawiamy na jakieś 30 minut.

Pierś z kurczaka dzielimy (wyczesujemy) na włókna za pomocą dwóch widelców.

Taki kurczak pieczony w niskiej temperaturze rewelacyjnie smakuje jako dodatek do kanapek czy tostów lub jako danie obiadowe!

Pulled chicken

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź